Monday, February 16, 2009

από Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ 33 Κ. ΠΑΤΗΣΙΑ (8ο Λύκειο)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του πάρκου Κύπρου και Πατησίων

(....) Το ΔΣ της Ένωσής μας καταγγέλλει τον Δήμο Αθηναίων για την παράνομη πράξη της κοπής και των 45 δέντρων του μικρού πάρκου – παρά τις απαγορευτικές αποφάσεις τόσο της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής, όσο και της Β’βάθμιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Νομαρχίας – με την αυθαίρετη εισβολή σκαπτικών μηχανημάτων τα ξημερώματα της 23ης Ιανουαρίου με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων. Καταγγέλλουμε επίσης τον αυταρχισμό και τη βία των ΜΑΤ εναντίον των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, την αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων, αλλά και την εμφάνιση, στις 26 Ιανουαρίων, ακόμη και παραμηχανισμών υποβοηθητικών στο έργο της καταστολής.

Από τους πολύχρονους αγώνες μας για την κατοχύρωση χώρων για τη στέγαση σχολείων, ως φορέας του συνδικαλιστικού κινήματος των καθηγητών στις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας, έχουμε αποκομίσει εξαιρετικά αρνητικές εμπειρίες από τις πρακτικές τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης των όποιων μικρών ή μεγαλύτερων ελεύθερων χώρων. Κριτήριο των εκάστοτε κρατούντων ήταν και είναι η ικανοποίηση ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος των κοινωνικών αναγκών είτε πρόκειται για σχολική στέγη, είτε για χώρους άθλησης και πολιτισμού, είτε για χώρους πράσινου και αναψυχής, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές με λαϊκή κοινωνική σύνθεση. Από την πείρα μας ξέρουμε ακόμη πως ιδιαίτερη πλευρά της τσιμεντοποίησης της πόλης μας είναι τα τελευταία χρόνια ακριβώς η κατασκευή υπόγειων γκαράζ, η οποία συνδέεται με κοινοτικές επιδοτήσεις και ό,τι αυτό σημαίνει σε διαδικασίες διαπλοκής και αθέμιτες πρακτικές.

Ως μαχόμενοι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης στα νέα παιδιά, τους μαθητές μας, γι’ αυτό επιδιώκουμε να έχουμε ολοκληρωμένη αντίληψη, στηριγμένη σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, για τον χώρο, την πόλη και την ποιότητα της ζωής μας. Έτσι, είμαστε πεισμένοι π.χ. πως η κατασκευή γκαράζ στο κέντρο της πόλης όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα στάθμευσης, αντίθετα λειτουργεί ως διαδικασία διεύρυνσης της χρήσης του Ι.Χ. και προσέλκυσης όλο και περισσότερων αυτοκινήτων στις επιβαρημένες περιοχές του κέντρου. Μόνο μια άλλη αντίληψη για τη χρήση του Ι.Χ. ως συμπληρωματικού μέσου, η παράλληλη οργάνωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, η κατασκευή περιφερειακών γκαράζ σε επιλεγμένους χώρους προσβάσιμους σε μέσα σταθερής τροχιάς, η ανάπτυξη δικτύου ελεύθερων πεζόδρομων, η χρήση λωρίδας ποδηλάτων, καθώς και άλλα αντίστοιχα μέτρα, μπορούν να προσφέρουν λύσεις πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Μόνο μια άλλη αντίληψη που έχει στο κέντρο της τις αυθεντικές κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοσκοπία των λίγων μπορεί να κάνει την πόλη μας βιώσιμη και ανθρώπινη για όλους! (....)

No comments:

Post a Comment