Thursday, February 5, 2009

Ανακοίνωση της GreenAttack Πατησίων

ΟΥΤΕ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ!

Το πάρκο

Το πάρκο «Κύπρου & Πατησίων» έχει έκταση 2,4 στρεμ. και είχε μέχρι σήμερα δεκάδες ψηλά αιωνόβια δέντρα. Το 1989 με τροποποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου (απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και αποφασίστηκε η δημιουργία Κέντρου Νεότητας, υλο-ποιώντας σχετικό αίτημα των κατοίκων του 6ου διαμ-ερίσματος. Το Κέντρο Νεότητας τελικά δεν έγινε και στην έκταση παρέμειναν 45 δέντρα, μια μικρή όαση στην Κυψέλη, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης!

Σήμερα, ο Δ. Α.. προγραμματίζει τον χώρο για υπόγειο 3όροφο parking. Το 2006 μάλιστα υπέγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία "Δομοτεχνική Τεχνική Τουριστική Α.Ε." με την οποία της παραχωρεί "τη μελέτη, κατά-σκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση" του parking για 30 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, για να μπορεί να δικαιολογήσει τις επιδιώξεις του και να μειωθούν οι αντιδράσεις, ο Δήμος άφησε το πάρκο να μαραζώσει. Έτσι καθημερινά πάνω στο πάρκο πάρκαραν δεκάδες αυτοκίνητα ενώ η παιδική χαρά έστεκε ρημαγμένη.

Οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Ακριτίδη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με δηλώσεις του στο ρ/σ σταθμό «Στο Κόκκινο» υπεραμύνθηκε των έργων τονίζοντας ότι τα δέντρα που κόπηκαν θα μετα-φυτευτούν και θα προστεθούν και άλλα, πλησιάζοντας έτσι τα 150 - 170 μετά το πέρας του έργου. Τέτοιες υποσχέσεις όμως ξέρουμε όλοι από την πείρα μας ότι δεν υλοποιούνται ποτέ... Εξάλλου, εκτός κι’ αν το parking γίνει σε μεγάλο βάθος, πράγμα που σημαίνει και μεγάλος κόστος κατασκευής (και κάθε ιδιωτική επιχείρηση κοιτά να περικόψει και όχι να αυξήσει τις δαπάνες της), δεν μπορούν από πάνω να φυτευτούν δέντρα, παρά μόνο θάμνοι και γκαζόν που δεν έχουν βαθιές ρίζες. Δεν αναφέρθηκε ούτε στην μόλις περυσινή απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αρχιτ-εκτονικού ελέγχου της Περιφέρειας, που δεν ενέκρινε την κοπή των δέντρων ούτε στις 6500 υπογραφές κατοίκων της περιοχής και τις μαζικές δενδρο-φυτεύσεις στον χώρο. Οι κάτοικοι είπε στηρίζουν τη δημιουργία parking βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών! Λέξη δεν είπε γιατί ενώ το έργο είναι νόμιμο και έχει τη στήριξη των κατοίκων η κοπή των δέντρων έγινε εν κρυπτώ, τα χαράματα και με την παρουσία αστυνομίας και παρακρατικών.

Ούτε εκατοστό τσιμέντου!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο δήμος δωρίζει στους ιδιώτες ελεύθερο χώρο για τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες. Επιβάλλει μάλιστα τις επιδιώξεις του μέσα στη νύχτα και με την παρουσία αστυνομίας! Το ιδιωτικό parking που θα «φυτρώσει» στην περιοχή ούτε τις πραγματικές ανάγκες στάθμευσης της περιοχής θα μπορέσει να εξυπηρετήσει (καθώς οι τιμές των ιδιωτικών parking δεν αστειεύονται), ούτε βέβαια θα αναπλάσει περιβαλλοντικά την περιοχή όπως ισχυρίζονται. Πάνω απ’ το parking δεν μπορεί να φυτρώσει πάρκο υψηλού πρασίνου, παρά μόνο θάμνοι και χαμηλή βλάστηση που δεν έχει την ίδια περιβαλ-λοντική προσφορά στην περιοχή με τα αιωνόβια δέντρα.

Και μετά;

Το απόγευμα της 27/1/09 πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην πλατεία Κύπρου και αποφασίστηκε κατάληψη του χώρου ώστε να αποφευχθεί η περίφραξη του από το δήμο και ουσιαστικά η έναρξη των έργων για το parking.
Ξημερώματα της Τετάρτης 28/1, γύρω στις 3:00 οι συγκεντρωμένοι που περιφρουρούσαν το πάρκο αποχώρησαν προσωρινά λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Στις 4:00 έφτασαν στο χώρο μπουλ-ντόζες, ο πρόεδρος του 6ου διαμερίσματος Κων. Λαγός και ο διαμερισματικός σύμβ Πλατόπουλος (πρώην ΟΝΝΕΔίτης) μαζί με Χρυσαυγίτες και ασφαλίτες που προπηλάκιζαν και χτυπούσαν όποιον αντιδρούσε. Ο χώρος ισοπεδώθηκε! Κόπηκαν όσα δέντρα είχαν μείνει και ξεριζώθηκαν αυτά που είχαν φυτέψει τις προηγούμενες μέρες οι κάτοικοι.

Παρά τα γεγονότα αυτά κανείς από τους κατοίκους που έχουν κινητοποιηθεί δεν διατίθεται να κάνει πίσω. Αστυνομία και τραμπούκοι δεν μας τρομάζουν! Ούτε εκατοστό τσιμέντου στους χώρους πρασίνου! Την Πέμπτη και Παρασκευή 5-6/2 διοργανώνεται στο χώρο του πάρκου συναυλία με γνωστά ονόματα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο kiproukaipatision.blogspot.com. Η συναυλίες θα ξεκινούν στις 6μ.μ.

Το αρμόδιο δικαστήριο παίρνει απόφαση για το αν θα επιτρέψει ή όχι την ανέγερση του parking την Πέμπτη 5/2/09 στις 2μ.μ. Όποια κι αν είναι η απόφαση, ο αγώνας των κατοίκων για να ξαναγίνει το πάρκο χώρος πρασίνου θα συνεχιστεί. Σ’ αυτό τον αγώνα σας καλούμε να συμμετέχετε.

Απαιτούμε:
• •να σταματήσουν τα έργα δημιουργίας parking
• •το πάρκο να ξαναγίνει πάρκο υψηλού πρασίνου
• • να απαγορευτεί η στάθμευση στο χώρο

GreenAttack Πατησίων

No comments:

Post a Comment